Mitä eroa on CRI ja Ra-arvolla ledien värintoistossa

Mitä eroa on CRI ja Ra-arvolla ledien värintoistossa

Led valoja on pitkään syytetty sinertävän tai jopa harmahtavan värisestä valosta. Huolimatta siitä, onko valon väriksi valittu lämmin 3 000 Kelvinin valkoinen, tai neutraali 4 000 Kelvinin valkoinen, niin siniset aallonpituudet ovat olleet korkeammalla tasolla kuin esim. hehkulampussa johtuen led tekniikasta. Värintoistokyky on parantunut ledeissä huomattavasti, ja ledeistä on alettu saada esiin tasaisempi aallonpituuksien jakautuma. Tärkeintä on valita korkean CRI:n tuotteita, eikä luottaa Ra-arvoon, koska CRI-arvossa mitataan puolet enemmän aallonpituuksia kuin Ra-arvossa.

CRI-arvo kertoo valon aallonpituuksien jakautumisesta Ra-arvoa paremmin

Jos haluat valaisimeltasi hyvää värientoistoa, niin ole tarkkana CRI-arvon kanssa. Se ei ole sama kuin perinteisesti valon värintoiston mittaamiseen käytetty Ra-arvo. Ra-arvossa mitataan värien toistumista kahdeksan eri vertailupisteen avulla. CRI-arvoa laskettaessa otetaan huomioon laajempi skaala aallonpituuksia, jossa myös punaiset ja muut lämpimät värisävyt ovat mukana. Ra-arvoa laskettaessa ikäänkuin katkaistaan aallonpituuksien skaalaa painottaen sinisen ja violetin sävyihin, ja lasketaan R-lukujen 1-8 painotettu keskiarvo. Ra-arvossa jätetään mittaamatta muun muassa kirkkaan punaisten ja keltaisten värisävyjen värientoisto, jotka ovat R-luvut 9-15. Tässä jälkimmäisen osan, R 9-15, valonväreissä ledit ovat tyypillisesti jääneet vaatimattomampaan tulokseen.

 

Perinteinen Ra-arvo kertoo värien 1-8 painotetun keskiarvon. CRI kertoo koko skaalan 1-15 keskiarvon. Tämän valaisimen CRI on lähempänä 70, eli valaisin ei toista kaikkia värejä laadukkaasti.

Perinteinen Ra-arvo kertoo värien 1-8 painotetun keskiarvon. CRI kertoo koko skaalan 1-15 keskiarvon. Tämän valaisimen CRI on lähempänä 70, eli valaisin ei toista kaikkia värejä laadukkaasti.

Seuraavassa kuvassa nähdään tarkkoja mittaustuloksia Ra ja CRI-arvoista.

Hyvän Ra-arvon led valaisin

Hyvän Ra-arvon led valaisin

Yllä olevassa kuvassa nähdään tarkemmin R-arvot 1-15.  Myyjä ilmoittaa valaisimelle Ra luvuksi  92, mutta jos valaisimesta lasketaan CRI luku jäädään arviolta alle 80, mitä ei voi pitää korkeana värintoistoarvona. Kyseessä ei ole siis korkean CRI:n valaisin. Jos kymmenen yksikön lisäys CRI-arvoon nostaa värintoistolaatua huomattavasti.

CRI ei ole yhtä kuin Ra

Samalla led valaisimella voi olla hyvä Ra-arvo, mutta huono CRI-arvo, koska värintoiston voi laskea kahdella eri tavalla, R-luvuista 1-8, jolloin saadaan Ra-arvo tai R-arvoista 1-15, jolloin saadaan CRI-arvo. Ainoastaan korkea CRI-arvo kertoo siitä, että valaisin toistaa valospektrin hyvin. Kirkkaan päivänvalon CRI-arvo eli värien toistamisarvo on 89 ja Ra 100. myös esim. hehkulampun värientoisto on sama kuin päivänvalon, eli 89.

 

Vähemmän sinistä, enemmän luonnollisia värejä

Kun valitaan led, jonka värientoistokyky on korkea, niin huonetilan yleisilmeessä tulevat esiin tilan luonnolliset värit. Korkea CRI-arvo on merkkinä siitä, että valaistus toistaa koko väriskaalaa, eikä painotu vain aallonpituuksien alkupäähän. Mitä lähempänä arvoa 100 ollaan, sitä luonnollisempaa on värien toisto. LedStoren uudemman sukupolven eli yli 90 CRI:n valaisimissa myös led piirien laatu on entistä parempi, mikä näkyy kirkkaampana valona vähemmällä energiankulutuksella.

Alla olevassa kuvassa molemmissa valaisimissa on muuten samat ledit, mutta CRI arvo on parempi oikeanpuoleisessa valaisimessa.

Oikeanpuoleinen CRI yli 90 ja vasemmanpuoleinen CRI 80. Värit jäävät vaisummiksi alemman CRI:n valaisimella.

Oikeanpuoleinen CRI yli 90 ja vasemmanpuoleinen CRI 80.

Kun verrataan värien toistumista eri CRI-arvoilla, huomataan selvä ero vasemmanpuoleisen CRI 80 ja oikeanpuoleisen yli 90 CRI arvon valaisimissa. 2*3W 3 000 Kelvinin valaisimissa vain CRI-arvo on muuttunut.

Share this post

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *